neděle 21. března 2010

Nekonečnost hluchých tónů

Je to ve vzduchu, a těžko říci, co to vlastně je. Snad se pozná jaro po slunci, po kvetoucích podléškách a ptačím zpěvu; ale i když jdete večer po městských ulicích, vypadají už nějak jinak. Nevězí to v šatech lidí, neboť ti jsou ještě napakováni ve starých zimních kabátech; nevězí to ve stromech, které se zdají stejně holé jako v zimě; je to ve vzduchu.
Není to žádný mlhový opar, a přece světla svítilen a reklam září měkčeji. Měkčeji a přitom ohnivěji. Ta všechna světla a světélka planou nějak silněji a přitom méně silně než v zimě. Jako by proud, který je rozžhavuje, byl teplejší a silnější než jindy, silný jako těžké víno nebo stoupající míza. Ale proud to nedělá, je to ve vzduchu. Nevíme, co to je, a patrně by se ta zvláštní síla jarního vzduchu nedala
chemicky dokázat žádnou infinitezimální analýzou. A přece tu je, je ve vzduchu, a táž síla, která žene vegetaci v rašení a v květ, nutí rozkvétat i lucerny městských ulic.

Úvod dnešního příspěvku obstaral Karel Čapek.Jeho fejeton z Lidových novin roku 1934, nádherně vystihuje čas, který se děje a popisuje pocity snad každé lidské bytosti, byť beze sebemenší známky citu.Ukazuje, jaký Čapek byl velikán a jak dobře vládl slovem.Čapkovo celé dílo vystavila na svých stránkách Městská knihovna v Praze, stahovat můžete tuná



Včera večer se udělovaly ceny Thálie.Pro mne osobně, ze všech vyhlašujících se pseudo cen, asi nejsympatičtější.Jednak proto, že moderující Antonín Procházka je opravdu vtipný a sympatický a jeho moderace večera upevňuje pohodovou atmosféru, jenž ve Zlaté kapličce převládá.Druhak proto, že ceny vyhlašuje samotná Herecká asociace a není vyvíjen takový tlak sponzorů, proto nehrozí vznik takového paskvilu, jakým již pár let je, cirkus Český lev.Můžeme polemizovat o tom, jaké je divadlo okrajový žánr a masově neuchopitelný, jenže nemusí to nutně znamenat, že mainstreamová zábava se musí dělat jenom hloupě.

Na internet uniklo nové album Sacramentských sympaťáků Deftones, jako jejich velký fanda jsem nevydržel a nové album si stáhl.Zatím ve fázi naposlouchávání, jde slyšet, že deska je syrovější a agresivnější, než předchůdce Saturday Night Wrist.Skládání nových písní jistě taky ovlivnila nehoda baskytaristy Chi Chenga, jenž nadále setrvává v kómatu.Zatím jsem ovšem spokojen a snad se Chi vrátí do kapely co nejdříve.Z čeho už ale tak nadšen nejsem, je nové album Gorillaz.Nečekal jsem nic a přesto jsem byl zklamán.Ne, že by to bylo vyloženě špatné, ale jediné co mi utkvělo v paměti je orchestrální intro a singl Stylo.Možná je to můj problém, nicméně svět se nezboří, když už si album nikdy nepustím a smažu jej.

Na závěr pár doporučení, hudebně jsou to the pAper chAse - Someday this could all be yours, tohle album si rozhodně sežeňte a zblázněte se.Literární, Charles Bukowski - Kapitán odešel na oběd a námořníci převzali velení.Tenhle v podstatě autobiografický deník ukazuje, že Bukowski byl svým zvláštním způsobem génius.

the pAper chAse

1 komentář:

  1. Nové Deftones už mám taky v počítači. První poslech zvýšil mou touhu se do alba ponořit znovu. Nadcházející týden se tedy určitě ponese v duchu nových Deftones a The Dillinger Escape Plan, aspoň co se hudby linoucí z bedniček a sluchátek u mě v pokojíku týče. :-)

    OdpovědětVymazat